با خانواده بزرگ عطرها و عصاره‌ها آشنا شوید
تحریریه تولینک

هیچ عطری را نمی‌توان به طور کامل و مطلق به یک گروه بو متعلق ندانست چون هر رایحه‌، طیف‌های متفاوتی از دیگر گروه‌های بویایی دارد. حتی عطرهایی که به صورت تک گل ساخته می‌شوند. به ندرت می‌توان رایحه‌ای پیدا کرد که فقط از یک گروه عصاره در ساخت آن استفاده شده باشد اما سازندگان عطر چند گروه مشخص دارند که هر عطر ترکیبی از عصاره 2 یا 3 گروه است.

عصاره عطر

نخستین طبقه‌بندی گروه‌های عطری که بر مبنی عطرسازی سنتی صورت گرفته، به سال ۱۹۰۰ میلادی برمی‌گردد؛ این طبقه بندی شامل هفت گروه کلی بود:

◊گروه گلی (یک گل)

◊گروه گل‌ها (ترکیب چند گل)

◊گروه شرقی/عنبری (عصاره مشک و عنبر)

◊گروه چوبی (عصاره چوب‌های خوشبو مانند صندل، چوب سرو و...)

◊گروه چرمی (ترکیب اسانس چرم، موم زنبور عسل، تنباکو یا توتون)

◊گروه کاجی (صمغ درخت کاج، عصاره ترنج)

◊گروه سرخسی (اسانس سنبل، ماده شیمیایی کومارین)

عصاره عطرها

از سال ۱۹۴۵ میلادی پس از پیشرفت‌های چشم‌گیر در صنعت عطر سازی و همچنین تغییر در سبک و سلیقه مردم، طبقه‌بندی جدید و مدرنی ارائه شد، که به آن طبقه‌بندی مدرن می‌گویند و شامل6 گروه است:

◊ گروه گل‌ها: رایحه‌های تشکیل دهنده آن، شامل ترکیب یک یا چند گل متفاوت است.

◊ گروه سبز: این رایحه شبیه به بوی چمن بعد از کوتاه کردن ، برگ‌های سبز تازه و خیار است.

◊ گروه آبی یا آروماتیک(اقیانوسی): این جدیدترین گروه عطرها است که از سال ۱۹88 میلادی ارائه شد. مبتکر این رایحه، کمپانی Davidoffبا محصول Davidoff Cool Water بود و در سال 1991 کمپانی Christian Dior، با تولید عطر Dune توجه‌ها را به این طیف تازه‌وارد دنیای عطر جلب کرد. گروه آروماتیک، رایحه‌ای بسیار مدرن و ملایم دارد که سرآغاز شکل‌گیری عطرهای فراجنسیتی (به‌طور مشترک برای خانم‌ها و آقایان مناسب است) بود.

ماده اصلی به کار رفته در این ترکیب، ماده مصنوعی کالون (یک ماده شیمیایی که از سال ۱۹۶۶ میلادی تولید می‌گردد) است. این ماده برای تغییرات جزیی در رایحه‌های گل، عنبر و چوب به کار می‌رود.

◊ گروه مرکبات: اسانس مرکبات شامل پرتقال، نارنگی، گرپ‌فروت و... است و یک گروه قدیمی در رایحه‌های عطر محسوب و در تولید عطرهای خنک و ملایم استفاده می‌شود.

◊ گروه میوه‌ای: شامل ترکیبی از اسانس میوه‌ها، (به غیر از مرکبات) مانند هلو، انبه، توت، انگور و... است.

◊گروه خوراکی: رایحه‌ای شبیه به بوی"خوراکی" و دسر". این بو شامل اسانس وانیل، شکلات، لوبیای تونکا و کومارین است.

عصاره عطرها

در سال 2010 این طبقه‌بندی تکمیل و به شکل زیر دسته بندی شد:

◊ گروه گلی:

1. گلی

2. گلی ملایم

3. گلی شرقی

◊ گروه شرقی:

1. شرقی ملایم

2. شرقی چوبی

◊ گروه چوبی:

1. چوبی

2. چوبی خزه دار

3. چوبی خشک

◊ گروه آروماتیک:

1. مرکبات

2. میوه‌ای

3. سبز

4. آبی

نکته قابل توجه در مورد گروه‌های عطری این است، طبقه‌بندی‌ها بر مبنای این گروهای سنتی و مدرن، کاملا سلیقه‌ای و دلخواهی است؛ به همین دلیل نمی‌توان طبقه‌بندی واحد و مشترکی در معرفی عطر مشاهده کرد.

عصاره عطرها

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها