پسته
تحریریه تولینک

پسته یکی از اعضای مهم و ثابت آجیل ایرانی به شمار می‌رود که میزان پتاسیم  موجود در آن با پتاسیم پرتقال برابری می‌کند و درخت آن حدود 3 یا 4 هزار سال قبل در ایران اهلی و کشت شده است. نام پسته که در کشورهایی مثل ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان رشد می‌کند، در پارسی قدیم پیستاکا و در پارسی پهلوی پیستاک بوده و از پارسی وارد زبان‌های اروپایی شده‌است.

خواص

پسته يکي از بهترين منابع پروتئين گياهي بوده که از مس، منیزیم و انواع ویتامین‌های B و روغن آن از ویتامین‌های A،D،E، K سرشار است. از سوی دیگر روغن پسته دارای مقادیر بسیار بالایی از آهن، فسفر، مس، روی و منیزیم است.

فواید

پسته و پوست: مصرف پسته برای پوست مفید است، زیرا ویتامین e موجود در پسته، پوست را از آسیب اشعه ماورای بنفش محافظت می‌کند. همچنین به علت جذب سریع ویتامین‌های آن از طریق پوست، ضد لک بوده و در رفع اثرات باقیمانده جوش  مؤثر است. به دلیل وجود روی در پسته نیز ناخن ها را تقویت می‌کند.

پسته و کم خونی: مغز پسته به علت داشتن آهن، خون ساز است و آنهایی که مبتلا به کم خونی هستند باید حتما روزانه مقداری پسته بخورند.

پسته و سکسکه: برای رفع سکسکه، پوست سبز پسته را دم کنید و یک فنجان از آن را بنوشید.

پسته و قلب: دکتر اترتون گیاه شناس معروف می گوید: "پسته رژیم غذایی سالمی برای قلب است که نمودار احتمال بیماری‌های قلبی عروقی را در انسان کاهش می‌دهد.  پسته همچنین غنی از آنتی اکسیدان لوتین است که در سبزیجات سبز رنگ و میوه‌های رنگ روشن یافت می شود و از کلسترولی که باعث بسته شدن شریان‌ها می‌شود، جلوگیری می‌کند.

پسته و افزایش قوای جنسی: برای حفظ سلامت بدن و افزایش قوای جنسی، پسته بو داده خشک (فاقدپوست) بدون نمک را به میزان یک فنجان پر و به همان مقدار عسل طبیعی را مخلوط کنید و در لیوان دهن گشادی بریزید( این مخلوط باید سفت باشد). بدون هیچ درپوشی، لیوان را در مقابل آفتاب به مدت یک هفته قرار دهید. این اکسیر بعد از یک هفته آماده است.

روغن پسته

از عصاره مغز پسته، روغن شفاف و زرد رنگی به دست می‌آید که خواص غذایی و درمانی دارد. روغن پسته یک مرطوب کننده طبیعی مناسب بوده که به سرعت جذب شده و حالت چسبندگی ایجاد نمی کند؛ بنابراین برای ماساژ صورت و بدن گزینه مناسبی است. اسیدهای چرب امگا6 موجود در پسته، اثر زخم‌های ناشی از اعمال جراحی را از بین برده و از چین و چروک دور چشم و صورت جلوگیری و از همه مهم تر موها را شفاف می‌کند. مصرف خوراکی این روغن نیز جنبه درمانی داشته و فسفر آن هوش و حافظه را افزایش و اسیدفولیک آن به رشد و تکامل سیستم عصبی جنین کمک می‌کند.

 

موارد استفاده

روغن پسته به صورت بسیار وسیعی در صنایع آرایشی و طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و طعم، رنگ و بافت بی‌نظیر پسته باعث شده تا به عنوان یک افزودنی به سالادها و دسرها شناخته شود. پسته به صورت بوداده، خام، تازه، خلال شده، کره پسته و نیز طعم‌دهنده در داخل شکلاتها، بستنی‌ها، شیرینیها، پلوها و خورش‌ها استفاده می‌شود.

موارد منع مصرف

  • مغز پسته گرم و خشک است و خوردن زیاد آن باعث گرمی بدن، کهیر و ایجاد دانه‌های قرمز رنگ در پوست می‌شود.
  • مصرف مقادیر زیادی از پسته عوارضی چون چاقی و فشار خون  را به همراه دارد؛ همچنین مصرف روزانه پسته نمک‌زده احتمال ابتلا به فشار خون را افزایش می‌دهد، زیرا نصف فنجان از آن باعث افزایش دریافت سدیم به ۲۶۳ الی ۵۲۶ میلی‌گرم و منجر به بالارفتن فشارخون می‌شود.
  • مغز پسته چربی زیادی دارد و کسانی که معده ضعیف دارند باید آن را با زردآلو بخورند.
  • باید توجه داشت افرادی که مبتلا به نارسایی کبد هستند و مبتلایان به نقرس، دیابت و ناراحتی‌های کلیه باید از خوردن پسته خودداری کنند.

انواع پسته

چهار نوع پسته در ایران تولید می شود :فندقی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی.

تاریخچه

ایران و ایالات متحده آمریکا، دو کشور اصلی در زمینه تولید و صادرات پسته در جهان به شمار می‌روند. در فاصله سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ میلادی، ایالات متحده آمریکا، ایران، ترکیه، سوریه و اتحادیه اروپا، پنج تولیدکننده اصلی پسته در جهان بوده‌اند. پسته  در ایران به طور کلی در شهرستان سیرجان،  رفسنجان، دامغان، قزوین، یزد، شهربابک و  زرند پرورش داده می‌شود و استان کرمان به خصوص شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته هستند.

 

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها