پرتقال
تحریریه تولینک

پرتقال عضو شناخته شده خانواده مرکبات است که درخت آن حدود ۱۰ متر ارتفاع دارد. پرتقال  که اصالت آسیایی (چین و هند) دارد، پیوندی از نارنگی و پومیلو (دارابی) بوده که درعهد باستان پرورش یافته است. سالانه حدود یک میلیون تن از انواع پرتقال در سراسر جهان کشت می‌شود.

خواص

پرتقال دارای انواع ویتامین‌های B،C، E ، A و همچنین سرشار از بتاکاروتن است؛ در ضمن در این میوه املاح معدنی بسیاری از جمله کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی مس، منگنز و روی وجود دارد.

فواید

پرتقال و سرماخوردگی: پرتقال سرشار از ویتامین c است. دریافت کافی ویتامین c به کاهش شدت علایم سرماخوردگی و طول مدت آن کمک می کند.

پرتقال و سرطان: پرتقال و آب آن سرشار از ماده مغذی گیاهی هسپریتین (hesperitin) هستند که در تحقیقات آزمایشگاهی ثابت  شده، سبب مهار رشد سلول‌های سرطانی سینه و پیشگیری از بروز سرطان حفره دهانی می‌شود. پوست پرتقال نیز دارای موادی به نام نوبیلتین و تنجرتین است که سبب متوقف کردن حملات سلول‌های سرطانی می شود. آب پرتقال سرشار از لیمونوئید بوده که آن هم دارای خواص ضد سرطانی است.

ویتامین C موجود در پرتقال به پیشگیری از گاستریت (نوعی التهاب لایه های پوششی دیواره معده) که خود عاملی برای تشکیل سلول‌های سرطانی در معده است، کمک می‌کند. دانشمندان سوئدي كشف كرده‌اندكه خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده نیز جلوگيري مي‌كند .

پرتقال و پوست: براي برطرف كرده چين و چروك صورت وشادابي آن، قسمت خوراكي پرتقال را روي صورت بماليد و بعد از 15 دقيقه با آب بشوئيد. ویتامین C موجود در پرتقال، نقش مهمی در شادابی و جوانی پوست دارد.

انواع پرتقال

1- پرتقال خونی: که به دلیل دارا بودن مقادیر بسیاری آنتو سیانین برای درمان بیماری‌های قلبی بسیار مفید است.

2-ماندارین

3-بیروتی

4-تامپسون

5-والنسیا

این‌ها دسته‌های اصلی پرتقال هستند اما واقعیت این است که به تعداد مناطقی که به کشت پرتقال اختصاص داده شده، گونه پرتقال وجود دارد که اغلب از نظر خواص مشابه هستند. 

 

موارد استفاده

پرتقال را به صورت خام و پخته در شربت، مربا، بستني و… استفاده مي كنند.

اسانسی از گل‌های پرتقال به نام  روغن نرولی Neroli Oil گرفته می‌شود که دارای بویی بسیار مطبوع بوده و در عطر سازی از آن استفاده می‌شود؛ همچنین به دلیل خاصیت ضدعفوی كنندگی، در تهیه پمادهای ضدعفونی كننده به كار می رود.

توصیه هایی درباره مصرف پرتقال

1- آب پرتقال با مزه شیرین متمایل به ترش، سرشار از انواع ویتامین‌ها است. مخصوصاً از نظر مقدار ویتامینC بسیار غنی است؛ بنابراین توصیه می‌شود به منظور تأمین ویتامینC و ایجاد نیرو و مقاومت در مقابل انواع بیماری‌ها، در طول 24 ساعت به میزان یك تا دو لیوان از آب پرتقال بنوشید. (هر 28 گرم پرتقال حاوی 11 كیلوكالری ارزش انرژی زایی است).

2- آب پرتقال به علت دارابودن پروتئین و كلسیم قابل جذب و نیز قند كافی، یك ماده مغذی و مقوی محسوب می‌شود كه می‌توان به منظور تقویت عمومی بدن از آن استفاده کرد.

3- وجود كلسیم، فسفر، آهن، ویتامینA و ویتامین C در پرتقال، شرایط لازم را برای رشد و نمو استخوان‌ها و عاج سازی به منظور استحكام دندان ها فراهم می‌كند و برای تقویت و رشد اطفال و نیز تأمین موادلازم بدن، مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می‌شود.

4-مصرف پرتقال به دلیل این كه حاوی موادمعدنی كافی به ویژه پتاسیم است، منجر به افزایش حجم ادرار در طول شبانه روز می شود و از این طریق سموم بدن دفع می گردد؛ در نتیجه انسان را با نشاط می سازد.

لازم به ذكر است آن عده از بیماران آسمی، رماتیسمی و پوستی كه روزانه مقداری تركیبات كورتون مصرف می كنند، برای جلوگیری از عوارض ، پیوسته باید مقداری پتاسیم مصرف كنند كه البته طبیعی ترین راه، مصرف پرتقال است.

5- در فصولی كه پرتقال فراوان است، بهترین و طبیعی ترین راه مبارزه با یبوست، خوردن روزانه یك تا دو لیوان آب پرتقال است.

6- پرتقال بهترین محرك برای افزایش اشتها است؛ به همین دلیل سعی كنید آن را قبل از غذا میل كنید نه بعد از آن.

موارد منع مصرف

  •  در پرتقال موادي از نوع آلکالوئيدها وجود دارد که در مبتلايان به نارسائي کبد ايجاد حساسيت و ناراحتي مي کند؛ بنابراين اين گونه اشخاص بايد در مصرف پرتقال احتياط کنند.
  • خوردن پرتقال به همراه ماهي شور يا گوشت موجب سوء هاضمه مي‌شود.

تاریخچه

پرتقال یکی از قدیمی‌ترین میوه‌هایی است که بشر از آن استفاده می‌کرده‌ و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام برده‌است. در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریکا کشت می‌شود. پرتقال اولیه، کوچک، تلخ و پر از هسته بوده‌است که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی، درشت‌تر و شیرین‌تر شده‌است. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شد و سپس از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت. نوع ایرانی پرتقال که ایتالیایی‌ها از قرن یازده میلادی، کشت آن را در جنوب اروپا رایج کردند تلخ بود و جای خود را از قرن ۱۵ میلادی به نوع شیرین تر داد که تاجران کشور پرتغال از هندوستان وارد و کشت کردند. برای همین هم در بسیاری از زبان‌های دنیا (یونانی، ترکی، ایرانی، عربی، بلغاری، گرجی و زبان جنوب ایتالیا) امروزه هنوز لغت میوه پرتقال با کشور پرتغال تشابه اسمی دارد. در بعضی زبانها هم مانند( هلندی و آلمانی) پرتقال را سیب چینی (به واسطه مبدا این میوه) می‌خوانند.

معروف‌ترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول  نام دارد. بیروت، پایتخت لبنان نیز یکی از معروفترین مکان‌های پرورش آن درجهان است که پرتغال بیروتی آن نیز معروف است.

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها