خاکشیر
تحریریه تولینک

خاکشیر گیاهی است علفی، بوته ای و دو ساله که ارتفاع آن گاهی به یک متر می‌رسد و اصولاً از قسمت های بالای ساقه منشعب می‌شود. برگ‌های خاکشیر دارای بریدگی‌های زیاد بوده و گاهی نخ مانند می‌شود. خاکشيردو نوع است: يکي تلخ که دانه‌های آن ریز و رنگ آن تقریبا سرخ است  و نوع دیگر شیرین که دانه های آن بزرگ تر و رنگ آن نیز قهوه‌ای‌تر است. هر دونوع خاکشیر به صورت خودرو در صحراها، باغ‌هاو دامن کوه‌ها مي‌رويند.

خواص

طبیعت گیاه خاكشير از نظر طب قديم ايران سرد و تر است.  خاکشیر جزء آن دسته از خوراکی‌هایی است که خوردن آن باعث از بین رفتن عطش و تشنگی می‌شود. از دیگر فواید خاکشیر برای درمان دختران لاغر است، چرا که اشتها می آورد و معده را تقویت ‌می‌کند. خاکشیر همچنین سرخك و مخملك را دوا مي كند و به عنوان خنک کننده در امراض حصبه و آبله تجویز شده است. خاکشیر تب برو ادرار آور بوده و در دفع کرم نیز نقش دارد.

 نحوه مصرف

  • با خاکشیر می‌توانید جوش‌های صورت خودرا از بین ببرید. برای این کار، 2 قاشق غذاخوری خاکشیر را با عرق شاه تره، عرق کاسنی و عرق بیدمشک ( هر کدام به میزان یک استکان ) ترکیب کنید. نوشیدن این ترکیب علاوه بر آن که جوش‌های صورت را درمان ‌می‌کند، برای افرادی که دچار گرفتگی صدا هستند نیز موثر است. مدت درمان با این نسخه دست کم 3 هفته است که به مرور در چهره بیمار نمایان می‌شود.
  •  اگر جز افرادی هستید که کلیه‌هایتان استعداد سنگ سازی دارد، مخلوط خاکشیر و ترنجین بخورید. برای تهیه این نسخه کافی است 3 قاشق غذاخوری ترنجبین را در یک لیوان آب جوشانده خارشتر به مدت 5 ساعت خیس و سپس آن را صاف کنید. صاف کرده را با 2قاشق خاکشیر مخلوط و میل کنید. نوشیدن این مخلوط به صورت روزانه به دفع سنگ کلیه کمک ‌می‌کند. علاوه بر این افرادی که دچار بوی بد دهان به دلیل عفونت و مشکلات بلغمی هستند نیز می‌توانند از این ترکیب استفاده کنند.
  •  خوردن خاکشیر با شیر، صبح ناشتا، معده را تقویت کرده و اشتها را زیاد ‌می‌کند که باعث افزایش وزن و درمان لاغری می‌شود. درصورتی که شیر تازه و طبیعی باشد، میزان تاثیرگذاری این نسخه بیشتر می شود. بنابراین افرادی که به شیر طبیعی دسترسی دارند، بهتر است از شیر طبیعی استفاده کنند.
  • برای از بین بردن لک‌های پوست به ویژه صورت، یکی از بهترین روش‌ها، نوشیدن خاکشیر و ترنجبین است. ترنجبین را 5 ساعت در آب بخیسانید و صاف شده آن را با 2 قاشق خاکشیر مخلوط کرده و میل کنید. روزانه و به مدت 3 هفته این کار را ادامه دهید.
  • برخی از افراد هستند که در طول روز به خصوص روزهای تابستان و ماه رمضان دچار دل ضعفه می‌شوند. برای پیشگیری از بروز این دل ضعفه کافی است، خاکشیر، آب و عسل را با هم میل کنید.
  • خاکشیر یخ مال در آب سرد به دلیل اینکه خاصیت قابض پیدا ‌می‌کند، یک داروی ضد اسهال است و از بیماری‌های عفونی تابستانه پیشگیری ‌می‌کند اما خاکشیر در آب جوش به دلیل اینکه لینت را افزایش می‌دهد، یک داروی ضد یبوست است.
  • افرادی که از شوره‌های سر خود رنج می برند روزی 2 تا 3 لیوان خاکشیر بنوشند. انجام این روش به افراد کمک ‌می‌کند تا با اصلاح مزاج، برای همیشه با شوره و خارش پوست سرشان خداحافظی کنند.
  • از گل‌ها و برگ‌های این گیاه می توان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین c استفاده کرد.

عوارض

  • برخی افراد با خوردن خاکشیر سردرد می‌گیرند، این افراد باید خاکشیر را همراه پودر کتیرا بخورند.
  • افرادی که طبع سرد دارند یا مبتلا به بیماری‌های روماتیسم و آرتروز هستند، بهتر است شربت خاکشیر را به مقدار محدود یا با عسل و عرق نعنا مصرف کنند.
  • مصرف خاکشیر در دوران بارداری باید با احتیاط و با نظر متخصصین طب سنتی صورت گیرد.

 

نکات

  • دانه هاي خاکشير بايد در ظروف سربسته، دور از نور، حرارت و رطوبت نگهداري شوند.
  • گاهي دانه‌هاي گياهان خانواده خاکشير که مشابه با آن هستند، به اشتباه توسط مردم مورد استفاده قرار مي گيرند، لذا بايد به رنگ، اندازه و شکل دانه‌ها دقت کرد.
  • با مصرف خاکشیر ممکن است رنگ مدفوع سیاه شود اما این مسئله امری طبیعی است و نشان دهنده دفع مواد سوداوی از بدن است.
  • شستن صحیح و دقیق خاکشیر بسیار مهم است؛ زیرا به همراه دانه های ریز خاکشیر، خاک و ناخالصی های فراوانی وجود دارد.

تاریخچه

خاکشیراز قدیم به عنوان اشتهاآور، مقوی معده، ضد تب وملین بوده و  در مشکلات سوء هاضمه مورد استفاده قرار گرفته شده است. خاکشیر در زمان باستان جهت درمان اسهال خونی مورد استفاده بوده و توسط متخصصان گیاهان دارویی به نام Sophia .chirugorum به معنی « عقل جراحان» نامیده می شده است.

 

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها