خردل
تحریریه تولینک

خردل از سالیان بسیار دور به عنوان یک چاشنی خوشمزه مورد توجه مردم بوده است. رومیان باستان دانه خردل را پودر کرده، با سرکه مخلوط می ‌کردند و آن را به جای سس روی سالاد یا غذایشان می‌ ریختند. در حال حاضر هم بیشترین مصرف دانه گیاه خردل، تهیه انواع سس خردل است که طعمی تند دارد.

خواص 

دانه‌‌های خردل سرشار از کلسیم، منگنز، اسیدهای چرب امگا 3، آهن، روی، پروتئین، فولات، ویتامین‌های گروه B و فیبر خوراکی هستند.

فواید

خردل و خاصیت اشتها آوری: برای رفع بد اشتهایی توصیه ‌می‌شود که مقداری دانه خردل سیاه را با شیر مخلوط کنید و 15 تا 20 دقیقه قبل از غذا آن را بنوشید.

خردل و خلط: اگر بینی‌تان گرفته است سراغ خردل بروید. خردل حاوی ترکیباتی مثل «میروزین» و «سینیگرین» است که خلط‌ها را روان و دفع آن‌ها را آسان‌تر می‌کند.

خردل و رماتیسم: زمانی که کمردرد دارید یا از دردهای روماتیسمی رنج می‌برید، خردل یک مسکن و گرم کننده‌ خوب مفاصل است.

خردل و خاصیت ضدعفونی کنندگی: روغن خردل دارای خواص ضدعفونی کننده و ضد قارچ است.

خردل و التهاب: دانه خردل سرشار از ریز مغذی موسوم به سلنیوم است. این ماده معدنی خواص ضد التهابی فوق‌العاده‌ای دارد.

خردل و زیبایی: خردل علاوه بر بهبود طعم غذا، تاثیر مثبتی روی پوست به ویژه صورت دارد. مایه تهیه شده از خردل و کمی آب را روی پوست بمالید و پس از چند دقیقه بشویید، پوست صورت را نرم و شاداب خواهد کرد. البته این ماسک برای پوست‌های خیلی حساس توصیه نمی‌شود.

خردل و میگرن: اگر از سردردهای میگرنی رنج می‌‌برید، از خردل استفاده کنید چون دانه‌های خردل آرام بخش موثری برای کاهش تعداد دفعات سردردهای میگرنی هستند.

 

نحوه مصرف

برای کاهش درد رماتیسم، روی یک قاشق چایخوری خردل آسیاب شده یک فنجان آب جوش بریزید و اجازه دهید به مدت 5 دقیقه دم بکشد. یک دستمال را به این دم کرده آغشته کرده و به مدت 10 دقیقه روی نقاط دردناک قرار دهید. نباید مرهم خردل زیاد روی پوست بماند زیرا ممکن است پوستتان را دچار التهاب بکند. توجه داشته باشید این پماد برای افرادی که از واریس رنج می‌برند منع شده است.

روغن خردل برای درمان موهای آسیب دیده بسیار عالی است. مقدار زیادی روغن در کف دست بریزید و کف دست را به هم بمالید و سپس موها را خوب ماساژ دهید. بگذارید روغن مدت ۸ ساعت روی مو بماند و بعد با شامپو و نرم کننده بشویید. روغن خردل به موها نرمی و شادابی می بخشد.

انواع خردل

خردل در انواع مختلف شامل خردل سیاه، خردل سفید و خردل هندی قهواه ای با پوست یا به شکل پودر وجود دارد. خردل سیاه به صورت دانه و خردل سفید به صورت آرد استفاده می‌شود.

  

نکات

به‌علت خاصیت ضدباکتری، نیازی نیست  خردل در یخچال نگهداری شود زیرا باکتری‌های مضر در آن رشد نخواهند کرد؛ البته اگر در یخچال نگهداری نشود، تندی خود را سریع‌تر از دست می‌دهد؛ همچنین ممکن است طعم تلختری بگیرد.

قسمتی از ترکیبات شیمیایی گاز اشک‌آور در برخی جنگ‌ها از ماده‌ای در خردل سیاه به دست می‌‌آید که محرک مخاط است؛ خصوصا در مخاط چشم و بینی اثر شدیدی دارد.

 

موارد استفاده

خردل یکی از پرطرف دارترین چاشنی‌ها به حساب می آید که می توان آن را با ساندویچ، همبرگر، استیک و سالاد استفاده کرد. اما خردل در خانه داری هم کاربرد دارد. برای از بین بردن بوی مواد قبلی موجود در بطری کمی پودر خردل و آب داغ در بطری بریزید، محکم هم بزنید و سپس بشویید. مردم رم برگهاى خردل را در سركه ترشی مى انداختند.

 

موارد منع مصرف خردل

زیاده روی در مصرف خردل باعث مشکلاتی مانند یبوست، احساس تشنگی، ناراحتی کبد و حتی حالت تهوع و ورم کلیه ‌می‌شود .سس‌‌های خردل موجود در بازار معمولا تند و تیز هستند؛ بنابراین خوردن این محصولات به کسانی که آلرژی غذایی یا ناراحتی معده دارند، پیشنهاد نمی‌شود.

 

تاریخچه

در قرون وسطى خردل را در باغ‌هاى سلطنتى مى‌كاشته‌اند. فرانسوی‌‌ها اولین مقلدان درست کردن سس خردل از رومی‌ها بودند و پس از یاد گرفتن طرز تهیه  این سس، با افزودن ادویههای مختلف به آن، توانستند انواع مختلفی از سس خردل را به جهانیان معرفی کنند و آن را در سفره  مردم دنیا به عنوان یک چاشنی خوشمزه جای دهند. امروزه آمریکا، انگلستان، صربستان، آلمان، فرانسه، کرواسی، اتریش، بلژیک، کلمبیا، فنلاند، ایتالیا، هلند، لهستان، اسلواکی، سوئیس و ترکیه از تولیدکنندگان مهم خردل هستند.

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها