توت فرنگی
تحریریه تولینک

توت فرنگی، میوه بهار و تابستان با رنگ قرمز و طعم ترش است که از بوته به دست می‌آید. قسمت خوراکی توت فرنگی نهنج گل آن است که به مرور بزرگ شده و در نهایت  میوه توت فرنگی می‌شود. توت فرنگی برای اولین بار در قرن چهاردهم در فرانسه به عنوان یک گیاه اهلی استفاده شد و در حال حاضر میوه محبوبی است که در اکثر نقاط جهان یافت می‌شود. توت فرنگی، که به عنوان ملکه میوه‌ها در آسیا شناخته ‌می‌شود، سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی است.

خواص و فواید

توت فرنگی سرشار از فیبر، ویتامینC و B، فولات، پتاسیم، آنتی اکسیدان‌ها، قند، سلولز، مواد چربی و آلبومین است؛ همچنین  آهن، آهک، فسفر، منیزیم، سدیم، سیلیس  و ید دارد.

توت فرنگی و قندخون: توت فرنگی قندی پایین و میزان فیبر بالایی دارد که هردو این فاکتور‌ها به حفظ تعادل قند خون کمک می‌کند و یکی از خوراکی‌های مناسب برای افراد دیابتی است. تحقیقات نشان می‌دهد که خوردن 37 توت فرنگی در روز می‌تواند عوارض دیابت مانند نارسایی کلیه و نوروپاتی محیطی( اختلال در اعصابی که از مغز و طناب نخاعی سرچشمه می‌گیرند) را کاهش دهد.

 توت فرنگی و افزایش کارایی مغز: دانشجویان و افرادی که تمرینات فکری می‌کنند، بهتر است حتما توت فرنگی بخورند، چون خوردن این میوه باعث تامین فسفر مورد نیاز مغزشان می‌شود. توت فرنگی پر از فیستین است که به انتقال اطلاعات در سیستم عصبی و تقویت حافظه کمک ‌می‌کند. طبق تحقیقی که در مجله عصب شناسی منتشر شده، مصرف ۲ یا چند توت فرنگی در هفته کمک ‌می‌کند که زوال حافظه در زنان مسن به تعویق بیفتد.

توت فرنگی و زیبایی: توت فرنگی بسته‌ای از آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین c است که روند پیری را کند ‌می‌کند و پوست‌تان را به دلیل تولید کلاژن، مدت طولانی‌تری بدون چروک نگه می‌دارد. توت فرنگی همچنین منبعی طبیعی از اسید سالیسیلیک، ماده مشهور مبارزه با آکنه است؛ به همین دلیل میوه مناسبی برای تهیه ماسک‌های خانگی پوست محسوب می‌شود. توت فرنگی ویتامین b5 و b6 دارد که نمی گذارند موها نازک شوند و بریزند. مواد معدنی موجود در توت فرنگی مانند منیزیم و مس به جلوگیری از رشد قارچ و شوره سر کمک می‌کنند.

موارد منع مصرف

  • افراط در خوردن توت فرنگی ایجاد تب ‌می‌کند.
  • توت فرنگی نیز مانند بسیاری از مواد غذایی حساسیت زا، در افراد مستعد ایجاد آلرژی ‌می‌کند و از علایم آن می‌‌توان به اگزما، دانه‌‌های قرمز روی پوست، سردرد، آبریزش بینی، ریزش اشک، سرگیجه و حتی اختلالات گوارشی (مانند استفراغ) اشاره کرد که در این صورت دیگر نباید از این میوه مصرف استفاده شود.
  • توت فرنگی در افراد مبتلا به ناراحتی‌‌های پوستی، تشدیدکننده بیماری است.
  • توت فرنگی به علت داشتن اسید سالسیلیک، در بعضی اشخاص، کبد و مثانه را تحریک کرده و جوش‌‌هایی شبیه کهیر ایجاد ‌می‌کند. از این رو، افراد باید به واکنش‌های بدن‌شان بعد از مصرف این میوه دقت کنند.
  • کسانی که معده‌ای حساس دارند یا مبتلا به بیماری آسم هستند، بهتر است از خوردن توت‌فرنگی پرهیز کنند، زیرا ممکن است بیماری‌‌شان را شدت ببخشد.

روش صحیح شست و شوی توت فرنگی

از آنجا که توت فرنگی  پوست صاف و یکنواختی ندارد، سموم دفع آفاتی که برای پرورش این میوه استفاده شده، در آن  باقی می‌‌ماند و به راحتی نیز از آن خارج نمی‌شود. از این رو، آبکشی کردن برای شست و شوی این میوه کافی نیست. بهترین روش این است که ‌ قبل‌ از شستن‌، دستمال‌ نازکی‌ را تر کنید و توت‌ فرنگی‌ را در آن‌ بریزید، تا گرد و خاک‌ توت‌ فرنگی‌ گرفته‌ شود.

اگر می‌خواهید توت فرنگی‌ها تا دو سه روز در یخچال، تازه بمانند، آنها را در ظرفی گذاشته و پوشش پلاستیکی رویشان قرار دهید یا از حوله‌های کاغذی برای نگهداری از توت فرنگی‌ها استفاده کنید.

 

توت فرنگی در فرهنگ‌ها

در بلژیک موزه ای فقط برای نمایش انواع توت فرنگی‌ها وجود دارد.

قدمت تاریخی

هزاران سال قبل توت فرنگی‌ها به طور وحشی در مناطق مختلف آب و هوایی رشد می کردند تا اینکه در دوران قبل از میلاد مسیح توسط کشاورزان پرورش یافتند. مردم آن زمان برای این میوه ارزش زیادی قائل بودند؛ سپس به خواص درمانی توت فرنگی پی بردند و محبوبیت توت فرنگی روز به روز بیشتر شد. تا قبل از اوایل قرن نوزدهم توت فرنگی میوه لوکسی بود که فقط ثروتمندان توان خریدش را داشتند. اولین رقم اصلاح شده توت فرنگی در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد و به نام اتابکی خوانده شد. درحال حاضر استان‌هاي كردستان، گلستان و مازندران مناطق عمده توليد اين محصول هستند.

 

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها