پیاز
تحریریه تولینک

پیاز که نوعي گياه غده‌اي، گوشتي و زيرزميني است، از قدیمی‌ترین سبزی‌ها و صیفی‌جات خوراکی در دنیا به شمار می‌آید که آن را بومی ایران و افغانستان دانسته‌اند. پیاز سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در مصر کشت می‌شده و بر اساس برخی اسناد، کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت داشتند، از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده می‌کردند. اگر می‌خواهید لاغر شوید پیاز را وارد برنامه‌ غذایی‌تان کنید؛ زیرا فیبرهای موجود در پیاز داخل دستگاه گوارش حجیم می‌شود و برای همین هم احساس گرسنگی را کاهش می‌دهد. پیاز هم‌چنین ادرار آور است و به دفع سموم بدن کمک می‌کند. همچنین می توان گفت که پیاز میزان تری گلیسیرید خون را کاهش می‌دهد. تری گلیسیریدها چربی‌های انباشته شده در بافت‌های چربی بدن هستند که در شکم، ران‌ها و غیره انباشته می‌شوند.

خواص

 پیاز سرشار از ویتامین‌های A ، B و C  و دارای آهن، آهک، فسفر، پتاسیم، سدیم، گوگرد، ید، سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن ‌می‌شود.

فواید

پیاز و تغییر شرایط آب و هوایی: مصرف پیاز خام برای رفع ناراحتی‌های حاصل از آشامیدن آب‌های مختلف در هنگام مسافرت و جلوگیری از بیماری‌های ناشی از هوای آلوده، مفید است؛ همچنین خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب، سبب هضم چربی‌ها ‌می‌شود.

پیاز و دیابت: پیاز دارای انسولین گیاهی است و استفاده از آن قند خون را پائین می آورد؛ بنابراین توصیه ‌می‌شود بیماران مبتلا به مرض قند، هر روزه از آن استفاده کنید .

پیاز و پوست: ماسک پیاز روی صورت، خون را به طرف صورت می کشاند و رنگ آن را درخشان ‌می‌کند؛ همچنین وقتی  به پوست سر مالیده ‌شود، موجب افزایش رشد مو می‌شود. پیاز کک و مک صورت را نیز کاهش می‌دهد.

انواع پیاز

  1. سفید:‌ پیاز سفید کاشان،‌ سفید قم
  2. قرمز:‌ پیاز طارم،‌ ری،‌ آذر شهر
  3. صورتی:‌ پیاز نوشهر
  4. بنفش:‌ پیاز کهریزک

موارد استفاده پیاز

  • آب تند پیاز برای دور کردن بید استفاده شده است. کمی آب جوش روی پیاز قطعه قطعه شده بریزید و بگذارید سرد شود؛ از این مایع، می‌توان برای مقاوم کردن گیاهان در برابر آفات استفاده کرد. پیاز هنگام رشد، بید و حشرات را دور می‌کند؛ به همین دلیل برای جلوگیری از نیش پشه روی پوست مالیده می‌شود. برای برق انداختن به شیشه و ظروف مسی و جلوگیری از زنگ زدن آهن نیز از پیاز استفاده می‌شود. پوست پیاز برای تولید رنگ قهوهای- زرد استفاده می‌شود.
  • در مصرف خوراکی، پیاز را به صورت خشک شده، سرخ کرده و به صورت پودر استفاده می کنند؛ همچنین در تهیه انواع ترشی از جمله پیاز ترشی و پیاز شور و برای درست کردن انواع سالاد به کار می‌برند.
  • از کاربردهای غیرپزشکی پیاز نیز استفاده از آب آن به عنوان مرکب نامرئی را ذکر کرده‌اند که در مقابل شعله رنگ قهوه‌ای به خود می‌گیرد.

موارد منع مصرف

بعضی از افراد نسبت به لمس کردن پیاز حساسیت دارند. علائم حساسیت ممکن است شامل: ورم پوست، خارش شدید، ورم غشا مخاطی بینی، تاری دید، تنگی نفس، ریزش عرق و آنافیلاکسی(واکنش آرژیکی که دروضعیت حاد، منجر به مرگ ‌می‌شود) باشد. ممکن است این افراد حساسیتی به خوردن پیاز نداشته باشند، به این دلیل که پروتئینی که باعث حساسیت می‌شود، در هنگام پخته شدن ماهیت طبیعی خود را از دست می‌دهد.

نکات

  • برای اینکه بوی پیاز شما را ناراحت نکند و اشک از چشمان شما جاری نشود می توانید پیاز را زیر آب پوست بگیرید یا اینکه پیاز را در داخل ظرف بزرگ آب قرار دهید و درآب آن را پوست بکنید.
  • در هنگام خرید، پیازهایی انتخاب كنید كه تمیز هستند، شكل خوبی دارند، هیچگونه شیار یا شكافی روی آنها نباشد وهم‌چنین پوستشان ترد و خشك باشد. آنهایی كه جوانه زده‌اند یا نشانه‌هایی از كپك دارند را انتخاب نكنید. همچنین پیازهای درجه 2 كه لكه‌هایی صاف دارند و گردن آنها مرطوب و دارای لكه‌های سیاهی هستند را انتخاب نكنید چون اینها نشانه فاسد شدن هستند.
  •  برای برطرف کردن بوی بد پیاز بعد از مصرف آن، می‌توانید یک عدد گردو یا مقداری نان سوخته میل کنید یا چند عدد باقلا را جویده و مدتی در دهان نگاه دارید.
  • پیاز سفید در مقایسه با پیاز قرمز یا زرد حاوی آنتی اکسیدانهای کمتری است. می توانید پیاز را با مواد غذایی دیگر که سرشار از آنتی اکسیدان است مثل سبزیجات رنگی، مصرف کنید.

 

قدمت تاریخی

پیاز برای هزاران سال منبع غذایی بوده است، به طوری که در زیست گاه‌های عصر برنز نشانه‌هایی از باقیمانده پیاز در کنار با قیمانده هسته خرما و انجیر پیدا شده‌است که به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد برمی‌گردد.

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها