شاهی
تحریریه تولینک

شاهی یک نوع سبزی خوردن و گياهي يك ساله به ارتفاع 20تا 30 سانتيمتر است كه در نواحي مختلف ايران پرورش مي‌يابد و به صورت خام و گاهی پخته مصرف می‌شود. به طور طبیعی فصل رویش شاهي بهار است اما در شرایط گلخانه‌ای در ۴ فصل سال کشت می‌شود و برای مصرف خوراکی و دارویی در دسترس است.

خواص

طبع شاهی گرم وخشک است و حاوي مقدار قابل ملاحظه‌ای کلسيم، آرسنيك، منگنز، مس، روي و گوگرد و منبع عالی ویتامین های E،C، B۶،B۲،B۱ و کاروتن است.

فواید

شاهی و قند خون: برای پایین آوردن قند خون، یک قاشق مرباخوری تخم شاهی را در یک لیوان آب ریخته و بگذارید به مدت ۵ دقیقه بجوشد؛ سپس آن را صاف کرده و بنوشید.

شاهی و کم خونی: شاهي علاوه بر ويتامين C، مقدار قابل ملاحظه‌اي آهن و اسيد فوليک دارد؛ از اين رو براي اشخاص كم خون مفيد است.

شاهی و زیبایی: شاهي كك و مك را كه معمولا به صورت لكه‌هاي قهوه اي ريزي روی پوست پديدار مي‌شود، برطرف مي‌كند. بدين منظور بايد برگ يا تخم شاهي را بكوبيد و همراه با مقداری آب روی لکه‌ها بگذارید.

شاهی و قلب: لوتئین موجود در شاهی، از بیماری قلبی و آسیب رسیدن به سرخرگ‌ها پیشگیری می‌کند.

شاهی و مشکلات تنفسی: میزان قابل توجه ویتامین A که در شاهی وجود دارد باعث شده تا به یک سبزی مبارز در مقابل آسم تبدیل شود. روغن شاهی برای مخاط تنفسی، آسم، برونشیت و سرفه‌های مزمن مفید است.

شاهی و افزایش اشتها: شاهی می‌تواند اشتها را افزایش دهد. وجود موادی مانند کلسیم، مس و روی می‌تواند عاملی برای افزایش اشتها باشد.

موارد منع مصرف

-مصرف زیاد شاهی برای مدت طولانی می‌تواند موجب بروز مشکلاتی برای معده و کلیه شود.

-مصرف شاهی به عنوان دارو در کودکان، خصوصا زیر ۴ سال، توصیه نمی شود.

-خانم‌های باردار و شیرده باید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایند.

-اگر زخم معده یا روده دارید، در مصرف شاهی محتاط باشید.

 

موارد مصرف

شاهی به طور معمول در ساندویچ‌های انگلیسی مانند ساندویچ تخم مرغ و شاهی (تخم مرغ آب پز، مایونز، نمک و مقداری شاهی) استفاده می‌شود اما در ایران بیشتر به صورت یک نوع سبزی خوردن استفاده دارد. شاهی همچنین، با طعمی تند و مواد مغذی بسیار، گزینه  بسیار خوبی برای استفاده در سوپ و مواد طعم دار کننده  گوشت و سالاد است.

تاریخچه

می گویند بقراط اولین بیمارستان خود را در کنار رودی ساخت که محل رشد شاهی بود، با این کار بیماران می توانستند با این گیاه درمان شوند؛ همچنین سربازان یونانی قبل از رفتن به جنگ از شاهی به عنوان ماده‌ای نیروبخش و مفید برای تصفیه خون استفاده می‌کردند. در سال ۱۸۰۰ میلادی، ساندویچ شاهی یکی از بخش های جدانشدنی از رژیم غذایی طبقه  کارگر در اروپا محسوب می شد.

 

مقاله های مرتبط

متن دیدگاه

دیدگاه ها